Open en bloot?

Gisteravond stuitte ik tijdens het zappen op de Psycho Show. Daarin was te gast Leonie ter Braak en zij had het o.a. over openhartigheid op social media. En dat deed mij er ook weer aan denken. Het is iets wat ik mij de laatste tijd meer afvraag, vooral met betrekking tot mijn eigen blogs. Dus nu dacht ik, ik ga jullie ‘gewoon’ die vraag voor leggen.

Wat vinden jullie? Kun je openhartig zijn op social media? En zo ja, hoe openhartig kun je zijn?
Nu ik zelf zo bezig ben met schrijven en alles wat daarbij komt kijken, vind ik dat intrigerend. Ik ben het zelf wel, denk ik. Zeker nu, nu er veel gebeurt weer hier met betrekking tot mijn gezondheid.
Maar daarbij vraag ik me de laatste tijd wel eens af of ik niet te ver ga? Of ‘men daar wel op zit te wachten’, of ik dat niet voor me moet houden, omdat je je zo bloot geeft soms dat mensen je er ook mee zouden kunnen kwetsen. Ik heb dat overigens nog niet meegemaakt, kwetsende opmerkingen krijgen, en ben daar ergens ook niet zo bang voor.
Want aan de andere kant denk ik, ik ben eerlijk. Ik zeg wat ik voel en dat is soms veel tegelijkertijd 😉 . Soms is het zoveel dat alleen al het opschrijven mij helpt alles op een rijtje te krijgen. Dan kun je zeggen, nou schrijf lekker, maar hou het voor jezelf. Privé is privé. Maar de reacties die ik soms van mensen terug krijg helpen mij dan ook weer verder.
En ik denk aan sommige reacties te merken dat mensen de herkenning fijn vinden. Zo helpen we elkaar verder, en brengen wellicht ook een stukje meer openheid in een social media wereld waarin soms, vind ik tenminste, toch vooral dingen worden gedeeld die we liken met geweldig enzovoort.
En ik ben zeker voor het positieve, voor blij zijn en dat delen. Maar vind dat mindere dagen en verdriet er ook bij horen. Het leven is nu eenmaal niet alleen maar likes en hartjes….

Dus ik ben heel benieuwd naar wat jullie vinden. En hoe jullie dan vinden daarmee om te gaan. Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit wel een gevaarlijke vraag is, stel je voor dat iedereen zegt, ‘nou, goed dat je erover begint, inderdaad. Hou daar maar eens gauw mee op!!’
Dus ik hoop dat jullie snappen dat ik me heel kwetsbaar opstel nu en daar zorgvuldig mee omgaan… 😉

Maar zonder gekheid: ik ben benieuwd. Dus kom maar op! En dank je wel alvast voor het reageren!! Stoer!!

Een gedachte over “Open en bloot?

Voeg uw reactie toe

  1. Ha Marloes,
    Goeie vraag, iets wat ik me ook wel eens afvraag. Zolang je nog geen bekende Nederlander bent valt het nog wel mee, denk ik. In hoeverre kunnen jouw blogs door ‘onbevoegden’ worden gelezen? Mijn mening is, dat dit, wat jij doet, moet kunnen. Je schrijft goede verhalen, informatief maar ook liefdevol en je bent blij met alle hulp etc. die je vanuit het ziekenhuis krijgt. Ik denk dat je gewoon zo moet doorgaan, zolang je daar zelf behoefte aan hebt. Anderen in soortgelijke situaties kunnen hier ook iets mee. Wel voorzichtig zijn met wie de blogs kunnen lezen, houd die adressen beperkt tot de mensen die je kent en vertrouwt. Groetjes, Wil.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: