Lopende fietser

Ik ben sinds een tijdje een lopende fietser. Of een fietsende loper, net hoe je het wilt zien, maar ik heb een hulpmiddel om te lopen. Er zijn een aantal verschillende hulpmiddelen, de loopfiets is nog niet zo’n bekende. Er zijn veel redenen om zo’n hulpmiddel te gebruiken. En daar wil ik het graag even over hebben.

De bekendste reden is het niet kunnen gebruiken van je benen, door bijvoorbeeld een dwarslaesie. Maar ik kom er achter dat veel vaker een reden is het niet goed  kunnen gebruiken van je benen. Of het niet effectief kunnen gebruiken van je benen. Ik kan bijvoorbeeld thuis prima lopen. Nou ja, prima, dat wil zeggen als ik rekening houd met mijn evenwicht, niet twee dingen tegelijk wil doen en regelmatig even ga zitten. Maar als ik dat allemaal doe kan ik het. .. 😉 Ik mis soms goede aansturing van de spieren in mijn benen. Verder is mijn energie niveau vaak lager dan ik zou willen. Ik loop daardoor niet zo ver en niet zo lang als ik zou willen, vandaar de loopfiets. En zo zijn er tig andere redenen te bedenken waarom iemand een hulpmiddel nodig heeft. Weinig lucht, slecht hart, en daardoor prima kunnen lopen maar niet zo ver. Wat ik duidelijk wil maken is dat er dus lopers, niet-lopers en een-beetje-lopers zijn. Een soort vijftig tinten grijs maar dan net even anders… En aan de buitenkant kun je dat vaak niet zien, maar al die verschillende lopers hebben één ding gemeen: ze hebben, de een meer dan de ander, een hulpmiddel nodig.

 

Mijn hulpmiddel, die loopfiets, die heb ik al een tijdje, vanaf maart. Ik heb er toen ook al eens over geblogd, met foto! We, nou ja eerlijk is eerlijk: Hans, was er al even over bezig. Had het gezien op internet en ‘kijk eens hoe handig!’. Nou zeker schat, maar nog niet voor mij.  Ik kan heeeel goed zonder (en ging dat echt noooit doen) !! Maar als je hem nodig hebt inderdaad, prachtig! Af en toe liet hij me een foto zien, of een video, kijk eens.. Noemde hij de voordelen, wat zou ik allemaal weer kunnen.. Ja, leuk, wat een uitvinding he, als je zoiets nodig hebt, maar ik kan nog best veel! Ondertussen was iemand uit het groepje van LEMS patienten waar ik mee mail ook ermee bezig. Hij had er al eentje en was heel enthousiast. Dus het hield me wel bezig. Daarnaast werd langzaam maar zeker mijn wereldje kleiner. Ik kon fietsen, en dus naar een winkel fietsen, maar dan de winkel inlopen was best een kluif. Eén winkel ging nog wel, maar meerdere niet. Dus dat deed ik niet meer. Even door een winkelstraat schuieren was er ook niet meer bij. Maar goed, internet is geduldig, dus wie deed me wat! En als ik dan wel zoiets had gedaan, moest ik het vaak de dag erna bezuren. En zo was er nog wel meer.

En toen kwam er eentje te koop, tweedehands. Een elektrische nog wel, helemaal prachtig! Een gevalletje ‘kan-je-niet-laten-lopen’.. (inderdaad! 🙂 ) Dus Hans erop af, om te kijken, aangeschaft, en in de gang gezet. Niet voor nu, maar voor als het echt niet meer ging….😊 De eerste uitstapjes ermee waren kleine stukjes, met Hans, en met een vriendin, en reuze spannend. Maar in de zomervakantie ging ik hem meer gebruiken.In het begin was ik bang wat mensen zouden zeggen maar langzaam raakte ik meer vertrouwd. En mijn wereld werd aangenaam groter! Zo konden we met de trein naar Leiden, naar een museum, door de stad naar onze jongste zoon, daar een hapje eten. En: geen zere benen en veel energie gespaard door het niet lopen! Wat een heerlijk gevoel.

En zo wende het langzaam. Ik kreeg veel reacties, van jong en oud. Voornamelijk positieve, ook van jongeren. ‘Dat is cooool!!’ Mensen kijken eigenlijk altijd om, het is toch net even anders dan een rolstoel. En soms stap ik af, en loop ik er een stukje naast. Of stap zelf in de trein. En ik zie dan mensen denken: oh, dus je kunt wèl lopen. En in het begin vond ik dat eng, werd daar toch onzeker van. Dat is wat het met je doet. Maar ik doe het steeds meer. Ik kom overal waar ik wil, stap op en af. En wat mensen denken, doen ze maar. Ik ben daar niet verantwoordelijk voor. Ben alleen maar heel blij dat ik er weer kom, en dat ik nu ervaar hoe het mijn vrijheid vergroot. Ik geniet op wielen, en ben heel erg blij met deze prachtige aanvulling op mijn benen!!

2 gedachten over “Lopende fietser

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: