Maatwerk?

Ik deel niet vaak iets met een politieke lading, maar nu maak ik een uitzondering. Ik las de column van Joost Zaat in de Volkskrant. De column heeft als aanleiding het weer opengaan van kapperszaken en nagelstudio’s. Ik zet een linkje hieronder naar die column, maar wil er zelf ook wel wat over kwijt. Ben het eigenlijk wel heel erg met hem eens…

Ik moet er in deze periode namelijk regelmatig aan denken hoe het nu zou zijn geweest als mijn ouders nog zouden hebben geleefd. Na enerverende jaren thuis mijn moeder met de ziekte van Alzheimer in een verpleeghuis, mijn vader in het bejaardenhuis ernaast, op 50 meter afstand zodat hij dagelijks in ieder geval nog naar haar toe kon. Gegeven de situatie van mijn ouders de meest ideale oplossing toen.

En dan vraag ik me af hoe het nu zou zijn en gaan, in deze tijd van corona. Vraag ik me af wat zij ervan zouden vinden, en hoe zij en wij ons bij al deze maatregelen zouden voelen. En dan ben ik bijna ‘blij’, hoe zeer ik mijn ouders soms ook mis, dat we daar niet meer mee te dealen hebben. Dat we niet hoeven uitleggen waarom ze elkaar niet meer mogen zien. Dat zij en wij dat verdriet niet hoeven hebben.

Ik heb 30 jaar gewerkt met kinderen met minder of geen weerstand dus weet wel een beetje hoe het werkt, denk ik. Ik snap dat lang niet alles kan, en sta daar zeker ook achter. En ik vind ook niet dat ‘deze mensen’ lang genoeg geleefd hebben, en ‘het dus niet uitmaakt’. Integendeel.

Wat ik wel vind is dat er maatwerk moet kunnen zijn, en dat kwaliteit van leven bovenaan, of in ieder geval heel hoog moet staan. Voor iedereen. Dat ‘wij’ niet voor iedereen kunnen bepalen hoe dat is. En dat daarom die mogelijkheid voor maatwerk en voor creativiteit om oplossingen te vinden in deze soms heel schrijnende situaties er moet zijn. Want het kan, dat weet ik. Het vraagt creativiteit maar het kan. Kijk maar naar bijvoorbeeld de nagelstudio’s en kappers.

En begrijp me goed, ik heb niets tegen die nagelstudio’s en kappers. Maar vind wel dat er meer moet gebeuren in de richting van instellingen als ’t hier om gaat, dat dat misschien zelfs wel prioriteit heeft.

Want ik had persoonlijk mijn vader dagelijks in en uit de beschermende kleding willen hijsen om te zorgen dat hij mijn moeder had kunnen zien als hij dat gewild had….

de link naar de column:

Dacht ik even dat de 3.474 nagelstudio’s een overbodige uitvinding uit de 21ste eeuw waren en de opwinding over het opengaan volstrekt misplaatst w…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: